Például 06/08/2023
Például 06/08/2023

Tájékoztató a Kúria Pfv.VII.21.068/2022/5. számú, szomszédjog megsértésére alapított nem vagyoni kártérítés tárgyában a 2023. június 7-én megtartott nyilvános tárgyaláson meghozott és kihirdetett döntéséről

A felperes jogelődje – néhai házastársa – gyermekkorát a Magyar Állam alperes tulajdonában volt ingatlanokon 1971-től 1996-ig azbeszt cementipari termékeket előállító állami vállalat telephelyének szomszédságában töltötte. Tüdejébe a gyárból származó kiporzással azbesztszálak kerültek, aminek következtében évtizedekkel később mellhártyadaganat alakult ki nála, és e betegségében 41 évesen, 2016. június 8-án elhunyt.

"Háromszáz éves a Kúria" - jogtörténeti konferencia

A magyar igazságszolgáltatás évezredes történetének jelentős mérföldköve 1723. június 19. napja, amikor a Magyar Királyi Curiát mint rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróság felállítását elrendelő törvény királyi szentesítése megtörtént.

Történeti hagyományaink és alkotmányos szokásaink előtt tisztelegve, a jeles esemény alkalmából a Kúria az 1723. évi törvény királyi szentesítésének emléknapján „Háromszáz éves a Kúria” címmel jogtörténeti konferenciát rendez.

Az esemény időpontja: 2023. június 19. hétfő, 14:00 óra, helyszíne: a Kúria Díszterme.

„Háromszáz éves a Kúria” - jogtörténeti konferencia

Idén háromszáz éve, hogy 1723-ban a pozsonyi diéta a Magyar Királyi Curiát mint rögzített hatáskörű, állandóan működő felsőbíróságot megalapította. A törvény szövege a bíróságokra és a bírókra olyan kötelességet állapított meg, amely ma éppoly aktuális, mint háromszáz esztendővel ezelőtt;

„a törvényt és igazságot mindeneknek, összesen és egyenkint, szentül a hazai törvények szerint, az ez országgyülésen alkotottakat is ide értve, zavartalanul szolgáltassák”.

Oldalak