Öt joggyakorlat-elemző csoport felállításáról döntött a Kúria elnöke

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2019. január 15.

A jogos védelem gyakorlati kérdéseit, a keresetlevél visszautasítására vezető okokat és a munkaviszonyban felmerülő érvénytelenséget is vizsgálják a Kúria idei joggyakorlat-elemző csoportjai. A szakértői grémiumok felállításáról a Kúria elnöke döntött. Dr. Darák Péter felkérte a csoportok vezetőit hipotéziseik kidolgozására és az elemzői munkában részt vevők megnevezésére. A kutatásba bírák, a társ-hivatásrendek és a kapcsolódó tudományterületek képviselői vonhatók be. A szakmai vezetők a Kúria Teljes Ülésén ismertetik terveiket, amelyet áprilisban rendeznek meg.

2019-ben a Kúria az alábbi jogterületek bírósági gyakorlatát vizsgálja:

Vizsgálati tárgykör

Csoport vezetője

A jogos védelem gyakorlati kérdései

dr. Kónya István elnökhelyettes

A keresetlevél visszautasítására vezető okok vizsgálata

dr. Orosz Árpád tanácselnök

A gondnokság alá helyezési perek bírósági gyakorlata

dr. Baloginé dr. Faiszt Judit bíró

A gyógyulási (túlélési) esély csökkenésével (elvesztésével) kapcsolatos ítélkezési gyakorlat vizsgálata

dr. Döme Attila bíró

Az érvénytelenség a munkaviszonyban

dr. Tánczos Rita bíró

Tavaly száznál is több javaslat érkezett a vizsgálati tárgykörökre vonatkozóan, a Kúria decemberben hallgatta meg a javaslattevőket. A bírósági joggyakorlat-elemző csoport feladata a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvény (Bszi.) értelmében az ítélkezési gyakorlat vizsgálata, bírósági döntések elemzése. A vizsgálati tárgyköröket a Kúria elnöke határozza meg évente. A joggyakorlat-elemző csoport a vizsgálat eredményéről összefoglaló véleményt készít.

A joggyakorlat-elemző csoportok munkáját a Kúria Forum Sententiarum Curiae című tudományos igényű folyóirata kíséri figyelemmel.

Budapest, 2019. január 15.

A Kúria Sajtótitkársága