Összefoglaló Gonda László és társai felpereseknek, a Budapesti Rendőr-főkapitányság alperes ellen a 2006. október 23-ai gyülekezési ügyben tartott nyilvános tárgyalásról

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2010. szeptember 21.

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG LEGFELSŐBB BÍRÓSÁGA

Kfv.III.37.966/2010.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Legfelsőbb Bíróság a 2006. október 23.-ai tüntetésekkel kapcsolatos gyülekezési ügyben 2010. szeptember 21. napján megtartott nyilvános tárgyaláson a következő ítéletet hozta.

A Legfelsőbb Bíróság az elsőfokú bíróság – keresetet elutasító – ítéletét részben hatályon kívül helyezte, és megállapította, hogy a Kossuth téren tartott demonstráció 2006. október 23-án hajnalban történt rendőrségi feloszlatása jogellenes volt. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét hatályában fenntartotta.

Indokolásában a hajnali Kossuth téri, és a délutáni Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca sarkánál végrehajtott feloszlatást különválasztva megállapította, hogy ugyan a Kossuth téri rendezvény helyszínének átvizsgálásakor talált tárgyak /fejsze, kés, vascső etc./ testi sértés okozására, emberi élet kioltására alkalmasak voltak, a rendezvény résztvevői mégsem voltak felfegyverkezettnek tekinthetők a gyülekezési jogról szóló törvény szerint.

A résztvevők az előre bejelentett rendezvényen elismerten maguknál tartott eszközöket a több mint egy hónapos ott tartózkodásra használták, azokat az átvizsgálás idejére a helyszínen otthagyták, egy részét az átvizsgálás előtt maguk átadták, így nem volt megállapítható, hogy a rendezvény résztvevői ezeket az eszközöket erőszak vagy fenyegetés alkalmazása érdekében tartották maguknál.
Erre tekintettel a rendőrség a demonstrációt jogellenesen oszlatta fel.
A Legfelsőbb Bíróság az Alkotmány utcai gyülekezéssel kapcsolatban megállapította, hogy a résztvevők az útzár céljából oda telepített kordont elmozdították, azokat feldöntötték, a rendőrséggel szembeszegültek. Mivel a törvény csak a békés demonstrációt védi, a békés jellegét elvesztő rendezvény rendőrségi feloszlatása jogszerű.

Ebben a perben a bíróság kizárólag a sérelmezett tüntetések feloszlatásának jogszerűségét vizsgálhatta, így nem foglalkozhatott a 2006. október 23-ai rendőri intézkedések, és a különböző kényszerítő eszközök alkalmazása során esetlegesen elkövetett jogsértésekkel.

Budapest, 2010. szeptember 21.