A Kúria vezetői közreműködtek a 15. Magyar Jogászgyűlésen

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2021. szeptember 23.

A Magyar Jogász Egylet szervezésében 2021. szeptember 23-25 között tanácskozott a 15. Magyar Jogászgyűlés.

A jogász társadalomban nagy hagyományú rendezvény szakmai nyitóelőadásának megtartására Dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke kapott felkérést. A jogegység biztosításának európai modelljeiről tartott előadásában a történeti háttér ismertetése után a magyarországi korlátozott precedensrendszer elemeit és az első év várakozáson felüli eredményeit mutatta be. Rávilágított arra, hogy a siker oka a precedensrendszer fokozatos bevezetése a magyar joggyakorlatba. A Legfelsőbb Bíróság majd a Kúria jogértelmezése már 1998-tól kötelező volt a többi ítélkező tanácsra, amelyek attól csak jogegységi eljárás kezdeményezésével kísérelhettek meg eltérni. Az Európai Unió Bíróságának döntései pedig – ha egy ügyben az európai jog alkalmazandó – 2004-től precedensként jelentek meg anélkül, hogy ez bármiféle zavart okozott volna. Hasonló a helyzet az Alkotmánybíróság határozataival. A 2020-ban hatályba lépett, korlátozott precedensrendszerként ismertté vált jogszabályváltozás az érvényesülését biztosító jogegységi panaszeljárással csak beteljesítette ezt a jogfejlődési folyamatot.

A jogász gyűlés második napján – 2021. szeptember 24-én –, a Közigazgatási jogi szekció levezető elnöke Dr. Patyi András, a Kúria elnökhelyettese volt. A szekcióülésen a közigazgatási perrendtartás gyakorlatai tapasztalatait vitatták meg.

A Jogászgyűlésen, amely nyilatkozatban tett hitet az alkotmányos jogállam mellett, részt vett Dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára is.

Budapest, 2021. szeptember 26.

a Kúria Kommunikációs Osztálya