A Kúria közleménye a Questor-ügyben eljáró bíró kirendelésének megszüntetése tárgyában

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2022. május 4.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke 126.E/2022. (IV.28.) számú határozatával 2022. április 30-i hatállyal – a hozzájáruló nyilatkozat visszavonására tekintettel – megszüntette az úgynevezett Quaestor-ügyben eljáró kúriai bíró kirendelését a Fővárosi Törvényszékre.

A bíró kirendelésének feltétele a bíró beosztás szerinti bírósága, a kirendelés helye és a bíró egyetértése. Bármelyik fél hozzájáruló nyilatkozatának hiányában a kirendelésre nem kerülhet sor vagy azt meg kell szüntetni. A kirendelés tehát rendkívüli szolgálatteljesítési forma. A hozzájáruló nyilatkozat visszavonása, és erre tekintettel a kirendelés megszüntetése ezért magyarázatot vagy indokolást nem igényel.

A kirendelések indokoltságát az Országos Bírói Tanács folyamatosan napirenden tartja, legutóbb a 2022. április 6-i és május 3-i ülésein fogalmazta meg kételyeit. Az Európai Bizottság szintén tájékoztatást kért a bírák kirendelések gyakorlatáról, amelyről április 28-án adtunk ki közleményt.

A szóban forgó esetben ezért a bíró hosszútávú kirendelésének megszüntetését a Kúriának az érintett bíró nyilatkozatának hiányában is indokolt lett volna megfontolnia. Kétségtelen ugyanis, hogy minden bírónak törvényben biztosított joga van ahhoz, hogy szolgálatát azon a bíróságon végezze – jelen esetben a Kúrián –, amelyre kinevezték. 

Budapest, 2022. május 4.

A Kúria Kommunikációs Osztálya