Adóvisszaélés elleni szabályok, adóügyi eljárások és az ítélkezési gyakorlat változása a kanadai adójogi konferencián

Nyomtatóbarát változat
Dátum: 
2018. szeptember 28.
Ország: 
Kanada
Város: 
Ottawa

Az Adójogi Bírák Nemzetközi Egyesületének (International Association of Tax Judges, IATJ) IX. Közgyűlésén és Konferenciáján vett részt a Kúria elnöke. Dr. Darák Péter és az általa vezetett bírósági delegáció 2018. szeptember 27-30. között tanácskozott a kanadai Ottawában.

A Kúria elnöke az IATJ igazgatótanácsi tagjaként a szakmai programok mellett több igazgatótanácsi megbeszélésre is hivatalos volt.

Az IATJ konferenciájának témakörei között az általános adóvisszaélés elleni szabályok (GAAR), az OECD Adóalap-erózió és Nyereségátcsoportosítási Projektje (BEPS), valamint annak multilaterális eszköze (MLI) szerepelt. Tanácskoztak a bírói precedenshez kötöttség elvéről és az ítélkezési gyakorlat változásáról. Szó volt az adóügyi eljárások kanadai szabályozásáról, a hozzáadottérték-adót érintő adócsalásokra vonatkozó legfrissebb joggyakorlatról. Fontos kérdéskör volt a bírósági eljárások átláthatósága.

Az Adójogi Bírák Nemzetközi Egyesületének jövő évi konferenciáját Cambridge-ben tartják, 2020-ban pedig Budapesten tervezik megszervezni a tanácskozást.

Budapest, 2018. október 4.

A Kúria Sajtótitkársága